Trześń: Festiwal Jaśkowy.
W dalszej części wydarzenia przedstawiciele między innymi obiektów gastronomicznych z regionu wzięli udział w konkursie na najlepszą potrawę z fasolą Piękny Jaś. Nie zabrakło konkursów dla uczestników spotkania, prezentacji produktów regionalnych, oraz występów artystycznych.
(Dominik Siatrak)
Promocję wrzawskiej fasoli na różnych stołach chce prowadzić Waldemar Hołówka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni:
Ale na festiwalu nie mogło zabraknąć także warsztatów gotowania z fasolą w roli głównej, które dla uczestników przeprowadzili doświadczeni kucharze. Jej walory docenia między innymi mistrz kulinarny Mirek Drewniak:
Podobnie uważa prezes Stowarzyszenia Fasoli Tycznej Piękny Jaś z Wrzaw Wacław Pyrkosz:
Fasola Piękny Jaś była tematem przewodnim Jaśkowego Festiwalu, który zorganizowano w karczmie Jandura w Trześni. Pomysłodawcą wydarzenia była gmina Gorzyce wspólnie z producentami fasoli z Wrzaw.
Jest co promować, bowiem wrzawski Piękny Jaś posiada unijny certyfikat Chroniona nazwa pochodzenia, który gwarantuje najwyższą, jakość produktu. Dlatego uczestnicy wydarzenia w części otwartej mogli na własne oczy zobaczyć jak na polach we Wrzawach rośnie fasola, jak się ją zbiera i jak smakuje w najbardziej popularnych daniach.
Wójt Gorzyc Leszek Surdy jest zdania, że promowanie gminy poprzez fasolę to dobry pomysł: