Tarnobrzeg. Tony warzyw i owoców trafiają do banku żywności.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

 

Produkty przekazują głównie rolnicy między innymi z Zawichostu, Obrazowa, Samborca, Klimontowa czy Sulisławic.

 

Do tej pory 35 indywidualnych producentów warzyw i owoców z województwa świętokrzyskiego zadeklarowało, że przekaże Tarnobrzeskiemu Bankowi Żywności łącznie 6 tysięcy ton płodów rolnych.

Rolnicy ci zdecydowali się na uczestnictwo w  mechanizmie o nazwie  „Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw”. Jego celem jest złagodzenie skutków nagłego spadku cen poszkodowanym w wyniku wprowadzenia zakazu przywozu niektórych produktów z Unii Europejskiej do Rosji.

Dziś do Tarnobrzeskiego Banku Żywności trafiły transporty jabłek i śliwek. Jutro spodziewane są dostawy kalafiorów, brokułów i kapusty. Już wiadomo, że bank nie będzie w stanie rozprowadzić  deklarowanej ilości produktów. Od 10 września rozdysponował 300 kilogramów owoców i warzyw. Mówi prezes Tarnobrzeskiego Banku Żywności, Czesław Łuszczki.