Świętokrzyskie: Wyjątkowa książka kucharska.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

W ramach projektu 'Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowanego przez
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego powstaje książka kucharska z
tradycyjnymi przepisami na bazie świętokrzyskich, lokalnych produktów.
Książka ma zostać wydana jeszcze w tym roku.
W książce znajdą się przepisy zgłoszone do konkursu 'Najlepszy przepis na
potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”. Wpłynęło 134 receptury,
które zostały ocenione przez specjalną komisję w składzie: etnograf, etnolog
i przedstawiciel redakcji Aktualności Rolniczych. Około 90 z nich zostanie
opublikowanych w książce, która ma promować świętokrzyską tradycję
kulinarną. Wydawnictwo ma przyczynić się do rozpowszechnienia tych receptur
w restauracjach, czy gospodarstwach agroturystycznych. A za ich
pośrednictwem turyści będą mogli posmakować lokalnej kuchni.
Książka jest elementem dużego projektu 'Świętokrzyskiej Kuźni Smaków”, która
jest inicjatywą realizowaną w ramach Programu Góry Świętokrzyskie Naszą
Przyszłością. Celem projektu jest wykreowanie i urynkowienie wybranych
produktów lokalnych i tradycyjnych poprzez sieć ciekawostek kulinarnych
regionu.
Projekt jest realizowany w czterech powiatach: sandomierskim, opatowskim,
ostrowieckim i kieleckim. Zakłada organizację szkoleń, konferencji oraz
seminariów w sumie dla ponad 700 uczestników, wytyczenie szlaku
'Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, wydanie mapy szlaku oraz stworzenie na
stronie internetowej jej elektronicznej wersji.
(Marcin Gabrek)