Sandomierz: Smaki dziedzictwa. Zwyczaje kulinarne żydów aszkenazyjskich.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

‚Smaki dziedzictwa’ to temat tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa. Pierwsze z cyklu spotkań, jakie odbędą się w Zamku Królewskim w Sandomierzu, poświęcone będzie zwyczajom kulinarnym żydów aszkenazyjskich.

Mówi rzecznik prasowy Muzeum Okręgowego Anna Boroń:

Podczas spotkania goście muzeum poznają przepisy na chałkę, czulent czy humus serwowane w domach sandomierskich Żydów przed II wojną światową:

Po spotkaniu odbędzie się degustacja drobnych żydowskich przysmaków.

Spotkanie poprowadzi historyk, judaista Karolina Gara z działu historycznego Muzeum Okręgowego.

Początek spotkania w niedzielę (12 września) o godz. 15.00.

Joanna Sarwa