Region: Udany sezon dla Pszczelarzy. XI Podkarpackie Święto Miodu.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

To udany czas dla podkarpackich pszczelarzy, którzy już jutro będą obchodzić XI Podkarpackie Święto Miodu.
Nawet 30 kg miodu z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu.
– To był najlepszy sezon od przynajmniej 15 lat – powiedział prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.
– Pszczołom i pszczelarzom sprzyjała tegoroczna pogoda – podkreślił prezes Dylon.
Blisko połowa podkarpackich pasiek wytwarza głównie miód spadziowy. Z regionu pochodzi około 40 procent miodu ze spadzi drzew iglastych w naszym kraju. Jest on nawet trzykrotnie droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych, miody spadziowe mają walory lecznicze. Produkowane są głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego. Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju.
Na Podkarpaciu prawie cztery tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich.
XI Podkarpackie Święto Miodu 10 października 2015 roku (sobota), na terenie obiektów Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
(Dominika Miś)