Region: Powstaje szlak kulinarny

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Zakończenie projektu nastąpi na Targach AGROTRAVEL, gdzie odbędzie się specjalna konferencja dotyczącą projektu.
(Marcin Gabrek)
W szkoleniach wzięło udział 80 osób. Powstała również publikacja, zawierająca 90 przepisów potraw lokalnych, wyłonionych w drodze konkursu. Opracowanych zostało także 12 wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Wydana zostanie też mapa pokazująca cały szlak.
W projekcie wziął udział Grzegorz Różalski, który w Opatowie prowadzi restaurację:

34 podmioty z powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego otrzymały certyfikaty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. To projekt szlaku kulinarnego, w którym skupione będą podmioty oferujące produkty tradycyjne, tworzone na bazie naturalnych i ekologicznych składników.
Szlak 'Świętokrzyska Kuźnia Smaków” ma pokazać miejsca serwowania kuchni regionalnej, wytwarzania i sprzedaży produktów tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla tego regionu. Na szlaku będą mogli się znaleźć producenci wytwarzający lub oferujący uznany produkt lokalny, tradycyjny, kuchnię regionalną. Projekt jest częścią większego projektu 'Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością'.
Mówi koordynator projektu Teresa Wąsik: