Podkarpacie: Wędzonki czy wędliny grillowane?

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Właściciele zakładów specjalizujących się w produkcji wyrobów wędzonych tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem, uważają, że nowe normy są zbyt restrykcyjne. Dla wielu z nich nowe przepisy mogą oznaczać konieczność likwidacji przynajmniej części działalności, bo wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe.
(Tomasz Łępa)
Nowe, restrykcyjne unijne przepisy mogą sprawić, że wędzone wędliny odejdą do lamusa na rynku zaś mogą się pojawić wędliny grillowane. Póki co walkę z unijnymi przepisami wygrały tylko ryby.

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Producenci wędzonych wędlin w powiecie mieleckim już zapowiadają, że może to uderzyć w ich branże. Twierdzą też, że wiele zakładów wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku. Jak mówi poseł Krystyna Skowrońska batalia o wędzonki cały czas trwa.