Gorzyce: Jaśkowy festiwal

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: leliwa

JAŚKOWY FESTIWAL
Informacja prasowa

W najbliższą niedzielę 11 października po raz pierwszy odbędzie się „Jaśkowy Festiwal”. Impreza ma na celu promocję produktów                                 i producentów regionalnych.
Jaśkowy Festiwal poprzedzi konferencja „Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”. W ramach konferencji uczestnicy odwiedzą pola fasolowe, będą mieć też okazję ocenić walory smakowe Pięknego Jaśka, degustując dania przygotowane przez wrzawskie stowarzyszenia. Podczas konferencji będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób zarejestrować produkty bądź potrawy regionalne, ale też jak wykorzystać je do promocji swoich lokalów gastronomicznych. Spotkanie zwieńczą warsztaty kulinarne, które poprowadzą Waldemar Hołówka i Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Do udziału w konferencji, organizatorzy zapraszają przedstawicieli obiektów gastronomicznych , managerów, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, blogerów kulinarnych oraz wszystkich tych, których pasją jest gotowanie.
Udział w konferencji jest bezpłatny, wystarczy jedynie przesłać swoje zgłoszenie. Szczegóły podane są na stronie internetowej www.gminagorzyce.pl
Natomiast w niedzielne popołudnie, organizatorzy zapraszają wszystkich na „Jaśkowy Festiwal”. Podczas kulinarno-kulturalnego wydarzenia odbędzie się konkurs „Jasiek w roli głównej”. Do udziału w nim może zgłosić się maksymalnie 6 ekip, reprezentujących obiekty gastronomiczne, szkoły czy uczelnie kształcące w kierunku gastronomii. Zadaniem drużyn będzie przygotowanie stołu degustacyjnego z min. 3 potrawami z fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś”. Przygotowane dania oraz aranżacje stołów oceni jury powołane przez organizatorów. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody finansowe oraz rzeczowe. Specjalną nagrodę będzie mogła przyznać również publiczność. Organizatorzy na Festiwal przygotowali mnóstwo atrakcji m.in. degustację „Mocnego Jaśka”, oraz kulinarne Fire Show, które poprowadzi Mirek Drewniak, mistrz kuchni oraz autor wielu książek kulinarnych i publikacji                     o tematyce gastronomicznej.
Podczas festiwalu będzie można spróbować nowych dań przygotowywanych przez szefa kuchni Karczmy Jandura. Kulinarną ucztę rozpocznie delikatna sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej, po niej zmysły smaku rozgrzeje aromatyczna zupa myśliwska, a smaku dopełni rolada schabowa z farszem fasolowym w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutką sosu węgierskiego.
Ponadto uczestnicy Festiwalu będą mogli zapoznać się z bogatą ofertą lokalnych producentów, w tym m.in. mięs, wędlin, miodów, ryb, pieczywa, produktów mącznych, ziół, soków, rodzimych win i nalewek.
Nie tylko dla ciała, ale i dla ducha organizatorzy przygotowali odpowiednią strawę. Covery znanych i lubianych utworów muzycznych w swoim recitalu przy akompaniamencie Krzysztofa Kapały zaprezentuje Weronika Kowalczuk.
Zaproszenia na Festiwal w cenie 30 zł (od osoby) można zakupić w Karczmie Jandura oraz Domach Kultury w Gorzycach, Sokolnikach i Wrzawach.
Wydarzenie wspierają: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Urząd Gminy Gorzyce, Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu.

PROGRAM KONFERENCJI
„Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”

godz. 9.30        – rejestracja uczestników konferencji  (Karczma Jandura)
godz. 10.30     – wyjazd na pola fasolowe (Wrzawy) dojazd we własnym zakresie około 6 km
godz. 11.30     – Dom Kultury Wrzawy – degustacja zupy fasolowej oraz produktów  przygotowanych na bazie fasoli
powrót do Karczmy
Karczma Jandura
godz. 12.30 – „Jak wykorzystać produkty regionalne w promocji” – Agencja Rynku Rolnego
godz. 13.10 – 15.30 Warsztaty kulinarne dla zawodowców i nie tylko – Waldemar Hołówka, Mirosław Drewniak (Catering Group Centrum-Południe,  Fundacja  Klubu Szefów Kuchni)

Tematy warsztatów:
-fasolowe gratine
-pasztet z ekologicznej wieprzowiny z fasolą
-schab z wieprzowiny Eko
-humus z fasoli wrzawskiej

Udział w konferencji bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.
 Rejestracja elektroniczna – www.gminagorzyce.pl

JAŚKOWY FESTIWAL

godz. 16.45 – powitanie gości
godz. 17.30 – sesja fotograficzna gotowych stołów w ramach konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej” dla mediów i nie tylko
godz. 17.30 – ocena jury, prezentacje i degustacja dań konkursowych przygotowanych przez przedstawicieli poszczególnych obiektów
 godz. 18.30 Quiz kulinarny dla publiczności, w trakcie pokazy przedstawicieli Klubu Szefów Kuchni – Mirka Drewniaka i Waldemara Hołówki
godz. 19.30
– wręczenie nagród w konkursie kulinarnym „Jasiek w roli głównej”
godz. 20.00 – oficjalne zakończenie Festiwalu

Ponadto
•    Degustacja potraw przygotowanych przez Karczmę Jandura, czyli menu dla każdego:
Przystawka: sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej
Zupa: aromatyczna zupa myśliwska
danie główne: rolada schabowa z farszem fasolowym
w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutą sosu węgierskiego

•    Advanced wine, czyli przygoda z winem – Krzysztof Jurek GastroTeam
•    Kulinarne Fire Show – w wykonaniu Mirka Drewniaka
•    Degustacja „Mocnego Jaśka”
•    Prezentacje produktów regionalnych w tym win, soków, pieczywa, ziół, wędlin, przetworów  i wielu innych
•    Recital Weroniki Kowalczuk, akompaniament Krzysztof Kapała

Zaproszenia na Festiwal w cenie 30 zł (osoba) do nabycia w Karczmie Jandura oraz
Domach Kultury w Gorzycach, Sokolnikach i Wrzawach.