Aby spalić jednego pączka należy aktywnie biegać przez 35 minut, lub póltorej godziny jeździć na rowerze.
Tradycyjnie już do wyboru jest kilka rodzajów nadzień:
Po zamieszaniu ciasto musi wyrosnąć około 15 minut:
Tłusty czwartek oznacza dla cukierników, i piekarzy sporo pracy.
Nie inaczej jest w piekarni Stefana Busia w Nowej Dębie. Piekarz bardzo się cieszy, gdyż o
ile w normalny dzień przygotowuje około 300 pączków, o tyle na tłusty czwartek ta liczba wzrasta nawet do 17 tyś!.
Prace przy pieczeniu pączków rozpoczynają się w wieczór poprzedzający tłusty czwartek, tak, aby sklepowe półki z samego rana kusiły świeżymi wypiekami. To także gorący okres dla pracowników, którzy w piekarni spędzają wtedy nawet i 16 godzin.
Wszystko rozpoczyna się od przygotowania tzw. rozczynu, czyli mąki wody i drożdży- mówi Stefan Buś: