Sandomierz: Kuchnia sandomierska – wspaniała w każdej odsłonie.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Tradycyjne regionalne dania kuchni sandomierskiej uświetniły wydarzenie pod tytułem ‚Kto to miasto wyczarował’ w sandomierskiej Marmoladzie.

Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu w ten sposób chciał uczcić podarowanie mu przez Liceum Sztuk Plastycznych w Kielcach kopii obrazu Józefa Szermentowskiego pod tytułem ‚Widok Sandomierza od strony Wisły’.

Mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Jonaszek:

Właśnie dawna kuchnia stała się motywem przewodnim kulinariów przygotowanych przez młodzież.

– mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Edyta Młodochowska:

Był także barszcz czerwony na burakach z Ziemi Sandomierskiej oraz pieczone z ciasta krucho-drożdżowego pierogi.

Do aranżacji sali, w której podano tradycyjne potrawy, wykorzystano także ludowe stroje sandomierskie wypożyczone od stowarzyszenia ‚Razem dla Nadbrzezia’.