Sandomierz: Czterech Marcinów piekło świętomarcińskie rogale.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Czterech Marcinów piekło dziś rogale świętomarcińskie w sandomierskiej Marmoladzie.

Starosta Marcin Piwnik, burmistrz Marcin Marzec, dyrektor szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki oraz przeor klasztoru dominikanów ojciec Marcin Lisak zakasali rękawy, by wraz z młodzieżą szkół z Sandomierza i Dwikóz przygotować i upiec imieninowe słodycze.

Rogale świętomarcińskie wykonuje się ze specjalnego przepisu – mówi Krzysztof Jonaszek – nauczyciel przedmiotów zawodowych:

Jak przekonuje zastępca dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Bogusława Chruściel, gotowanie to sztuka  a zaproszenie gości do wspólnej pracy w kuchni to zachęta dla młodzieży do gotowania:

Starosta Marcin Piwnik:

Burmistrz Marcin Marzec:

Dyrektor szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki wziął udział w warsztatach razem ze swoimi uczniami. Jak mówi, przepisem na sukces kulinarny jest uważne ich przygotowywanie:

Mówi przeor klasztoru dominikanów ojciec Marcin Lisak:

Tradycja rogali świętomarcińskich związana jest z Poznaniem i Dniem Świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Tradycja ta istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego.