Słodkie rogale z białym makiem powstawały w czasie warsztatów kulinarnych „Łowcy smaków” w sandomierskiej „Marmoladzie”. W warsztatach wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz szkół podstawowych z Sandomierza i Złotej.
– W okolicy dnia świętego Marcina od czterech lat organizujemy takie spotkania – mówi Edyta Młodochowska – nauczyciel przedmiotów zawodowych i wicedyrektor szkoły:
W kulinarnych działaniach towarzyszyło młodzieży dwóch zaproszonych Marcinów: starosta Marcin Piwnik oraz dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki. Jak mówi starosta, korzyść z takich wydarzeń jest potrójna:
– Ta edycja jest wyjątkowa – mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Jonaszek.
W warsztatach wzięli udział uczniowie Szkoły Podstawowej w Złotej wraz z dyrektor Mariolą Klimek:
Wśród honorowych gości znalazł się także burmistrz Sandomierza Paweł Niedźwiedź:
Paweł Niedźwiedź lepił pierogi a farsz do pierogów przygotowywał uczeń „Marmolady” Oleg Winniczuk:
Edyta Młodochowska zwraca uwagę na oryginalność tego farszu:
Rogale przygotowywała między innymi uczennica Julia Mazur. Jej zdaniem, takie warsztaty są bardzo ciekawe:
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Dariusz Łuczak przypomina, że szkoła często takie spotkania organizuje:
Spotkanie zakończyła wspólna degustacja przygotowanych potraw.



















