W Centrum Wystawienniczo–Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce odbyła się gala XXIV edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz programu „Smaczne, bo Podkarpackie”. Wydarzenie było okazją zarówno do uhonorowania gospodarczych sukcesów, jak i do docenienia lokalnych smaków, które czynią Podkarpacie wyjątkowym miejscem na mapie Polski.
Konkurs „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” od lat wyróżnia przedsiębiorstwa, które dzięki swoim osiągnięciom, innowacyjności i zaangażowaniu stanowią wzór dla innych. Podczas gali uhonorowano również produkty, które stały się symbolami regionu dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym i wysokiej jakości.
Program „Smaczne, bo Podkarpackie” ma na celu promocję tych szczególnych wyrobów, łączących tradycję z nowoczesnym podejściem do produkcji. Wśród docenionych był min. szarlotka z bitą śmietaną i bezą z Cukierni Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca.
Kapituła doceniła także ogórki kiszone z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus”. Mówi Mariusz Wójcik prezes firmy.
Wśród wyróżnionych najlepszych produktów znalazł się także system obserwacji wykrywania i alarmowania KR.SOWA, PEX DEFENCE POLSKA z Dębicy.
Celem konkursu jest wyłonienie grupy najlepszych i najaktywniejszych gospodarczo firm regionu, które dzięki osiąganym wynikom w prowadzonej działalności są lub mogą stać się wzorem dla innych najdynamiczniejszych i najlepiej rozwijających się przedsiębiorstw Podkarpacia.Tegoroczna gala była też zwieńczeniem konferencji pod hasłem „Jak sztuczna inteligencja zmienia polski biznes”.