Pierogi z gęsiny, pieczona gęś oraz słodkie rogale z białym makiem powstały w czasie warsztatów kulinarnych w sandomierskiej „Marmoladzie” w myśl powiedzenia „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”.
– mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych w Krzysztof Jonaszek.
W warsztatach wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz szkół podstawowych z Sandomierza i Dwikozów. Część z nich rozważa rozpoczęcie nauki w „Marmoladzie”:
Jak mówi naczelnik wydziału oświaty w Starostwie Powiatowym w Sandomierzu Ewa Drzazga warsztaty praktyczne to ważna i cenna inicjatywa:
W kulinarnych działaniach młodzieży towarzyszyło dwóch zaproszonych Marcinów: starosta Marcin Piwnik oraz dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki.
Mówi starosta Marcin Piwnik:
Mówi Marcin Sykucki:
Jak mówi Krzysztof Jonaszek, warsztaty organizowane dla uczniów szkół podstawowych owocują dobrym naborem:
Nauczyciel przedmiotów zawodowych Marta Bator z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Marta Bator przekonuje, że sandomierska „Marmolada” to miejsce dla młodzieży z pasją:
Młodzież mogła się o tym przekonać dzięki warsztatom, jakie od trzech lat organizowane są w „Marmoladzie”. Cykl hodowlany gęsi zaczyna się wiosną i kończy jesienią, kiedy mięso jest najsmaczniejsze. Tradycja spożywania gęsiego mięsa w okresie jesienno-zimowym sięga XVII wieku.