+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Region Sandomierz/Staszów /Opatów

Sandomierz: Na świętego Marcina najlepsza gęsina!

2024-11-06
w Sandomierz/Staszów /Opatów
Sandomierz: Na świętego Marcina najlepsza gęsina!
0
UDOSTĘPNIEŃ
586
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Pierogi z gęsiny, pieczona gęś oraz słodkie rogale z białym makiem powstały w czasie warsztatów kulinarnych w sandomierskiej „Marmoladzie” w myśl powiedzenia „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”.

20241106_111759.jpg

– mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych w  Krzysztof Jonaszek.

20241106_110301.jpg

W warsztatach wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz szkół podstawowych z Sandomierza i Dwikozów. Część z nich rozważa rozpoczęcie nauki w „Marmoladzie”:

20241106_110901.jpg

Jak mówi naczelnik wydziału oświaty w Starostwie Powiatowym w Sandomierzu Ewa Drzazga warsztaty praktyczne to ważna i cenna inicjatywa:

20241106_110713.jpg

W kulinarnych działaniach młodzieży towarzyszyło dwóch zaproszonych Marcinów: starosta Marcin Piwnik oraz dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki.

Mówi starosta Marcin Piwnik:

20241106_110125.jpg

Mówi Marcin Sykucki:

20241106_111020.jpg

Jak mówi Krzysztof Jonaszek, warsztaty organizowane dla uczniów szkół podstawowych owocują dobrym naborem:

Nauczyciel przedmiotów zawodowych Marta Bator z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Marta Bator przekonuje, że sandomierska „Marmolada” to miejsce dla młodzieży z pasją:

 

20241106_111247.jpg

Młodzież mogła się o tym przekonać dzięki warsztatom, jakie od trzech lat organizowane są w „Marmoladzie”. Cykl hodowlany gęsi zaczyna się wiosną i kończy  jesienią, kiedy mięso jest najsmaczniejsze. Tradycja spożywania gęsiego mięsa w okresie jesienno-zimowym sięga XVII wieku.

 





Poprzednia wiadomość

Sandomierz: Najlepsze rogale świętomarcińskie powstają w sandomierskiej Marmoladzie (PRZEPIS)

Następna wiadomość

Stalowa Wola: Ruszą wreszcie prace przy budowie Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne

Następna wiadomość
Stalowa Wola: Ruszą wreszcie prace przy budowie Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne

Stalowa Wola: Ruszą wreszcie prace przy budowie Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa