Woda w tarnobrzeskiej sieci ciepłowniczej zostanie dodatkowo podgrzana. ECO Tarnobrzeg, operator i właściciel miejskiego systemu ciepłowniczego, na wniosek prezydenta miasta i w porozumieniu z SANEPIDEM zdecydowało o takim właśnie działaniu profilaktycznym zwalczania bakterii Legionella. Ma ono na celu dezynfekcję instalacji centralnej ciepłej wody.
Parametry wody w tarnobrzeskiej sieci ciepłowniczej zostaną podwyższone od godziny 7.00, 4 września, do godziny 20.00, 5 września. ECO Tarnobrzeg z tą informacją zwróciło się do administratorów budynków, w których znajduje się węzeł cieplny.
Mówi kierownik Biura Lokalnych Usług Zarządzania ECO Tarnobrzeg Wojciech Wesoliński.
Woda w tarnobrzeskiej sieci ciepłowniczej obsługiwanej przez ECO Tarnobrzeg ma standardowo ma temperaturę około 55 stopni Celsjusza.
Do zakażenia bakterią może dojść wyłącznie poprzez wdychanie mikroskopijnych kropli, w postaci tzw. areozolu, wody zawierającej bakterie Legionella. Aerozol tworzy się m.in. w wyniku puszczenia silnego strumienia wody z kranu czy prysznica, spłukiwania toalety czy z bąbelków generowanych w wannach z hydromasażem. – W przestrzeni publicznej pewnym zagrożeniem mogą być fontanny, dlatego zwróciłem się od Wodociągów o wyłączenie fontanny na placu A. Surowieckiego oraz fontanny na placu B. Głowackiego – mówi prezydent Tarnobrzega Dariusz Bożek.
Legionella pneumophila i bakterie z nią spokrewnione wywołują chorobę legionistów, zwaną legionellozą, to postać zapalenia płuc. Lagodniejszą postacią choroby jest zakażenie dróg oddechowych zwane goraczką Pontiac. Bakteria ta jest groźna dla osób z obniżoną odpornością, ludzi starszych i dzieci. Choroba zabija 5 — 15% osób zakażonych, zwykle rozwija się 5-6 dni po infekcji, choć może to trwać dłużej. Zazwyczaj rozwija się wskutek inhalacji małych kropel wody (aerozoli) zanieczyszczonych bakterią Legionella, stąd tak ważne jest odpowiednie postępowanie i nadzór nad prawidłową eksploatacją instalacji wodociągowej.
Temperatury wody od 20 do 50 stopni Celsjusza zapewniają idealne środowisko, umożliwiające bakteriom wzrost i namnażanie. Jeśli Legionella pozostanie w wodzie w tej temperaturze, przez dłuższy czas, cały system wodny jest zagrożony infekcją i może to nastąpić bardzo szybko. Naraża to każdego, kto korzysta z systemu wodnego na potencjalne ryzyko choroby Legionistów.
Gdy temperatura ciepłej wody osiągnie 50 stopni, bakterie Legionella przestają być aktywne. Gdy osiągnie 55
stopni i więcej, zaczynają obumierać. Szybkość tego zjawiska, zależy od tego, jak wysoka jest temperatura, im wyższa temperatura, tym bardziej skuteczna szybkość eliminacji bakterii. Wzrost temperatury wody do 60 stopni Celsjusza, powoduje że 90% bakterii zostanie wyeliminowanych w ciągu zaledwie dwóch minut. W temperaturze 70 stopni Celsjusza, wszystkie bakterie Legionella zostaną unieszkodliwione natychmiast.