Codziennie dwie propozycje ciepłego dania, w tym jednego mięsnego, zupy, sałatki, kanapki. Do tego sałatki i gotowe zestawy śniadaniowe – to w skrócie menu nowo otwartego bufetu, jaki rozpoczął swoją działalność na terenie mieleckiego Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu. Jak tłumaczy Arkadiusz Gałkowski, dyrektor szkoły , aż się prosiło o taki punkt gastronomiczny na terenie szkoły.
Z tym ostatnim pomogło mieleckie starostwo, które jako organ prowadzący kompleks szkół, wykonało niezbędne prace adaptacyjne i remontowe, które obejmowały m.in. wykonanie nowych ścianek działowych tworzących nowy układ bufetu, wymianę posadzek, drzwi, wymianę i przebudowę instalacji wewnętrznych a także przebudowę instalacji wentylacji mechanicznej.
Jak się okazało remont okazał się tańszym przedsięwzięciem od wyposażenia całego bufetu.
Jak podkreśla Arkadiusz Gałkowski obiekt jest o tyle ważnym dla funkcjonowania szkoły, że wielu uczniów dojeżdża z pobliskich miejscowości i z tego też powodu oferta bufetu to możliwość zjedzenia taniego i ciepłego posiłku w ciągu dnia.
Tomasz Łępa