Składopedia to tytuł projektu, który realizują trzy młode dziewczyny ze Stalowej Woli w ramach Olimpiady #zwolnienizteorii. Nikola Homa, Gabrysia Błyskal i Nadia Kasperek postanowiły trafić do mieszkańców z cenną wiedzą na temat żywności. A konkretnie świadome wybieranie tego co kupujemy i studiowanie etykiet pod kątem niebezpiecznych dodatków do żywności. Jak przyznały autorki Składopedii, kiedy zabierały się do projektu, wiedziały, że w żywności nie brakuje chemii, choć i tak analiza ich zaskoczyła
Takim przykładem jest np. biel tytanowa, czy aluminium
Dlatego, aby uniknąć szeregu dolegliwości zdrowotnych spowodowanych konserwantami i chemicznie przetworzoną żywnością warto na zakupach poświecić nieco więcej czasu na przeanalizowanie etykiet i porównanie składników, aby wybrać to co zdrowsze i mniej przetworzone. O to kilka cennych rad
Projekt 'Składopedia’ ma również swój profil na instagramie, gdzie można się dowiedzieć więcej na temat E-składników na etykietach i czego najlepiej unikać w żywności.
Marta Górecka