Uwarunkowania mikroklimatyczne uprawy winorośli na Sandomierszczyźnie były tematem konferencji, jaka odbyła się w Zamku Królewskim w Sandomierzu.
O mikroklimacie Ziemi Sandomierskiej mówił dr Janusz Suszyna ze Starostwa Powiatowego w Sandomierzu. Panujący tu klimat, nasłonecznienie, wilgotność oraz gleby lessowe są niezwykle korzystne dla uprawy winorośli, stąd wzrost liczby upraw winorośli:
Dr hab. Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która w swojej prelekcji mówiła o zagrożeniach w uprawie winorośli, podkreślała, że Sandomierszczyzna stwarza warunki do uprawy winorośli lepsze niż inne regiony w Polsce:
Magdalena Kapłan jest współwłaścicielką plantacji winorośli w miejscowości Faliszowice w powiecie sandomierskim. Jak się okazuje, na Sandomierszczyźnie mogą powstawać rodzynki:
W rejonie sandomierskim jest dwadzieścia plantacji winorośli. W sumie zajmują około 20 hektarów. Największa plantacja ma 4,5 hektara powierzchni.
Joanna Sarwa