+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Archiwum

Radomyśl Wielki: Pachniało tradycyjnymi wyrobami

2016-07-16
w Archiwum, Wiadomości
Radomyśl Wielki: Pachniało tradycyjnymi wyrobami
0
UDOSTĘPNIEŃ
0
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Podkarpacki Dzień Wędliniarza był też okazją do wyróżnienia dla najlepszych wyrobów. W konkursie 'Przysmaku ziemi podkarpackiej' miejsce pierwsze zajął:
1. Klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego
2. Udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów 'Dudek'
3. Salceson wołowy – Zakład Mięsny 'Jasiołka' z Dukli
4. Pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego
5. Kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej
(Tomasz Łępa)
Wyroby z gminy radomyskiej znane są w całej Polsce, o czym świadczą sprzedawcy, którzy chętnie zaopatrują się u lokalnych producentów.

Producent wędlin Halina Kozik z Podleszan już od trzydziestu lat wędzi kiełbasy metodą tradycyjną. Wprowadzenie nowych dyrektyw dla producentów sprawiłoby, że na stołach Polaków zniknęłaby tradycja i smak.

Zdaniem poseł Krystyny Skowrońskiej impreza ta to wielka promocja dla całego regionu.

Samorząd podkarpacki wspiera i wspierać będzie producentów regionalnych – zapewnia marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl:

Podkarpacki Dzień Wędliniarza złączył lokalnych producentów wędlin na tegorocznych Dniach Radomyśla Wielkiego. Dla producentów jest to okazja do wystawiania i promowania swoich wyrobów przygotowywanych metoda tradycyjną, która w Unii Europejskiej budziła i budzi wiele zastrzeżeń.
Mówi burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński:

Poprzednia wiadomość

Krzemionki: V Krzemionkowskie Spotkania z Epoką Kamienia.

Następna wiadomość

Radomyśl Wielki: Radomyskie 10 km dla Dziuby i Albrycht

Następna wiadomość
Groble: Ochotnicy po 93 latach doczekali się sztandaru

Groble: Ochotnicy po 93 latach doczekali się sztandaru

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa