W programie wydarzenia znalazł się też konkurs kulinarny dla seniorów, oraz gotowanie dań z wykorzystaniem warzyw i owoców. Rozstrzygnięto konkurs 'Malowana książka kucharska'. Na scenie występowały dzieci z przedszkoli oraz uczniowie szkół. Wydarzenie przebiegało pod hasłem „Ratuj owoce i warzywa”.
Tarnobrzeżanie kosztowali także innych regionalnych potraw przygotowanych przez lokalne organizacje. Jedną z nich było Stowarzyszenie Aktywnych Społeczności w Świniarach Starych. Mówi wiceprzewodnicząca stowarzyszenia, Bogumiła Chmiel.
W Tarnobrzegu obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto gotowania i dzielenia się żywnością zorganizował Tarnobrzeski Bank Żywności we współpracy z portalem dolinasmaku.eu i Gastro Team.
Dziś w mieście rozdano 500 porcji kapuśniaku oraz pięć ton owoców i warzyw.
Temu jak kapuśniak powstawał mógł się przyglądać każdy. Dochodził bowiem w wielkiej patelni umieszonej nad paleniskiem zlokalizowanym na Placu Bartosza Głowackiego. Mówi przedstawicielka portalu dolinasmaku.eu, Małgorzata Rokoszewska.