+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Archiwum

Sandomierz: Serowy weekend

2014-06-22
w Archiwum, Wiadomości
Sandomierz: Serowy weekend
0
UDOSTĘPNIEŃ
0
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Oprócz stoisk z serami, odwiedzający festiwal mogli także wziąć udział w laboratoriach smaku, czyli warsztatach poświęconych m.in. łączeniu różnego rodzaju serów z winem i różnymi produktami kulinarnymi.

Wydarzeniu towarzyszył również konkurs na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014.

Ze swoimi serami z mleka krowiego z Dolnego Śląska przyjechał Sylwester Wańczyk:

Wawrzyniec Maziejuk z Mszany koło Dukli na festiwalu prezentował wyroby z mleka koziego. W jego rodzinnym gospodarstwie ekologicznym sery, ale też inne produkty mleczne produkuje się od 23 lat:

Sery dojrzewające i świeże, pleśniowe, twarogi, oscypki, wyroby z mleka krowiego i koziego przez dwa ostatnie dni można było spróbować a także kupić podczas festiwalu Czas dobrego sera w Sandomierzu.

W tym roku ponad 60 wystawców z Polski i z Europy przywiozło ze sobą ponad 300 rodzajów serów, które można było znaleźć na stoiskach ustawionych na sandomierskiej starówce.

Jak podkreśla organizator festiwalu, prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek, w kraju jeszcze do niedawna było 300 mleczarni, w których produkowano głównie biały twaróg lub gatunki, mniej lub bardziej przypominające holenderską goudę. Dziś ta liczba spadła o ponad połowę, jednak między innymi dzięki takim festiwalom jak ten w Sandomierzu coraz więcej osób ponownie zaczyna interesować się wyrobem różnych rodzajów sera:

Poprzednia wiadomość

Jarocin: Powitanie lata

Następna wiadomość

Stalowa Wola: Ruszyły zapisy na rajd rowerowy.

Następna wiadomość
II Motocyklowy weekend Kupały

II Motocyklowy weekend Kupały

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa