Szkolenie poprowadzą specjaliści z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej, Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie. Oczywiście uczestnicy szkolenia będą mogli spróbować, jak smakują potrawy, które mają szansę trafić na listę tradycyjnych. A to dlatego, że koła gospodyń przywiozą ze sobą smakołyki. Początek niedzielnych szkoleń w Wiejskim Domu Kultury w Bielińcu godz. 15.00.
(Marta Górecka)
A o tym co można zarejestrować jako produkt tradycyjny, jak się do tego przygotować oraz jak przeprowadzić rejestrację i jakie korzyści się z tym wiążą będzie się można dowiedzieć w niedzielę
Jak długa to procedura wiedzą o tym m.in. gospodynie z Bielińca, bo Bieliniec może się pochwalić już takim produktem
Gospodynie z powiatu niżańskiego będą się szkolić, jak rejestrować swoje potrawy jako produkt tradycyjny. Współorganizator szkolenia prezes Towarzystwa Przyjaciół Wsi Bieliniec Wacław Piędel przyznaje, że szkolenie jest potrzebne, bo zarejestrowanie regionalnego smakołyku nie jest proste