+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Archiwum

Rozmawiali o kuchni galicyjskiej

2013-03-18
w Archiwum, Wiadomości
Rozmawiali o kuchni galicyjskiej
0
UDOSTĘPNIEŃ
0
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Klub kuchni galicyjskiej nie zamierza poprzestać tylko na organizacji tego jednego wydarzenia. W planach są warsztaty we Lwowie, i innych miastach Galicji, konferencje i festiwale gastronomiczne.

Niebawem ma powstać biblioteka kuchni galicyjskiej oraz portal internetowy, który stanie się platformą do dyskusji współpracy między restauratorami, producentami, naukowcami, dziennikarzami i miłośnikami tematu.

Jaka jest kuchnia galicyjska?

Restauratorzy, szefowie kuchni, naukowcy, pisarze oraz dziennikarze z Polski i Ukrainy, wzięli udział we Lwowie w I Międzynarodowym Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje – wielka przyszłość”.

W trakcie spotkania dyskutowano na temat tego czy tradycyjne dania kuchni galicyjskiej zostały zatracone po 1944 roku, a także, jakie są charakterystyczne cechy Kuchni Galicyjskiej oraz na czym polega jej oryginalność?.

Wydarzeniu towarzyszył także jarmark produktów Galicyjskich, oraz pierwszy po II Wojnie Światowej, polsko – ukraiński pokaz gastronomiczny.

Była to także świetna okazja do przyjrzenie się z bliska projektowi pod nazwą „Międzynarodowy Klub Kuchni Galicyjskiej”. Inicjatywa stworzenia takiego klubu powstała w tamtym roku. Wtedy to rozpoczęła się żmudna praca polegająca na nawiązaniu bliskiej współpracy dwóch części Galicji od Oświęcimia i Krakowa w Polsce, aż po Tarnopol i Lwów na Ukrainie.

Mówi Igor Lylo odpowiedzialny podczas konferencji za kontakt z uczestnikami z Polski:

Poprzednia wiadomość

Tarnobrzeg. Wzrasta zapotrzebowanie na tę formę pomocy.

Następna wiadomość

Stalowa Wola: Będą przywoływać wiosnę.

Następna wiadomość
Mielec: Rzeszowiacy budzą wiosnę – koncert weryfikacyjny CiOFF.

Mielec: Rzeszowiacy budzą wiosnę - koncert weryfikacyjny CiOFF.

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa