Klub kuchni galicyjskiej nie zamierza poprzestać tylko na organizacji tego jednego wydarzenia. W planach są warsztaty we Lwowie, i innych miastach Galicji, konferencje i festiwale gastronomiczne.
Niebawem ma powstać biblioteka kuchni galicyjskiej oraz portal internetowy, który stanie się platformą do dyskusji współpracy między restauratorami, producentami, naukowcami, dziennikarzami i miłośnikami tematu.
Jaka jest kuchnia galicyjska?
Restauratorzy, szefowie kuchni, naukowcy, pisarze oraz dziennikarze z Polski i Ukrainy, wzięli udział we Lwowie w I Międzynarodowym Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje – wielka przyszłość”.
W trakcie spotkania dyskutowano na temat tego czy tradycyjne dania kuchni galicyjskiej zostały zatracone po 1944 roku, a także, jakie są charakterystyczne cechy Kuchni Galicyjskiej oraz na czym polega jej oryginalność?.
Wydarzeniu towarzyszył także jarmark produktów Galicyjskich, oraz pierwszy po II Wojnie Światowej, polsko – ukraiński pokaz gastronomiczny.
Była to także świetna okazja do przyjrzenie się z bliska projektowi pod nazwą „Międzynarodowy Klub Kuchni Galicyjskiej”. Inicjatywa stworzenia takiego klubu powstała w tamtym roku. Wtedy to rozpoczęła się żmudna praca polegająca na nawiązaniu bliskiej współpracy dwóch części Galicji od Oświęcimia i Krakowa w Polsce, aż po Tarnopol i Lwów na Ukrainie.
Mówi Igor Lylo odpowiedzialny podczas konferencji za kontakt z uczestnikami z Polski: