Sandomierz: Rogale świętomarcińskie

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Rogale marcińskie, pierogi i sałatka z gęsią powstały w czasie warsztatów kulinarnych w sandomierskiej „Marmoladzie”.

Mówi dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu Dariusz Łuczak:

W warsztatach wzięli udział uczniowie „Marmolady” oraz szkół podstawowych:

Jak mówi dyrektor, warsztaty praktyczne to ważna i cenna inicjatywa:

Tradycja rogali świętomarcińskich, czyli rogali z nadzieniem z białego maku związana jest z Poznaniem i Dniem Świętego Marcina, który przypada 11 listopada.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego.

 


Fot. Joanna Sepioło/Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu/Facebook