Baranów Sandomierski. O Lasowiackiej Kuchni na zamku

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Zamek w Baranowie Sandomierskim był gospodarzem wydarzenia kulinarnego „Lasowiacka Kuchnia”, będącego częścią trwającego na Podkarpaciu III Festiwalu Kultury Lasowiackiej. W zamkowych krużgankach koła gospodyń wiejskich, rękodzielnicy, stowarzyszenia a także lokalni producenci prezentowali swoje wyroby. Na stołach można było znaleźć między innymi domowe ciasta, miody, sery, regionalne potrawy, biżuterię, haft i wiele więcej.

Swoje stoisko miał między innymi zespół ludowy Ociancki z tarnobrzeskiego osiedla Ocice. Mówi szefowa zespołu Alina Bąk.

Na wydarzeniu nie mogło zabraknąć Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego. Panie chętnie dzieliły się wiedzą, jak przygotować wycinankę lasowiacką oraz częstowały chlebem ze smalcem.

– Kultura lasowiacka staje się coraz popularniejsza, chodź pewne szlaki wciąż musimy przecierać –przyznaje szefowa Lasowiaczek Barbara Sroczyńska.

Członkini zespołu Zofia Wydro jest zdania, że o tej kulturze powinniśmy pamiętać.

Gościem specjalnym wydarzenia był kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej Karol Okrasa. Na oczach zebranych gości przygotował dania inspirowane kuchnią lasowiacką.

W rozmowie z dziennikarzami Karol Okrasa podkreślił, że obecnie społeczeństwo z racji bardzo szybkiego dostępu do informacji szuka przede wszystkim autentyczności. Kuchnia lasowiacka taka właśnie jest.

Kamila Piech z Fundacji Pro Arte Et Historia, która zarządza zamkiem w Barnanowie Sandomierskim podkreśliła, że wybór miejsca na gospodarza tego wydarzenia nie był przypadkowy.

Wydarzeniu towarzyszył otwarty konkurs kulinarny dla dzieci oraz konkurs na najlepsze danie kuchni lasowiackiej. Imprezę muzycznie uświetniły Kapela i Chór Lasowianka z Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli. Lasowiacy to grupa etnograficzna żyjąca na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej, obecnie niemal w całości znajdujących się na terenie województwa podkarpackiego.