Wydawało się, że o karpiu wiemy już wszystko – okazuje się że nie, o czym będą mogli się przekonać uczestnicy dzisiejszego spotkania autorskiego w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Stalowej Woli. O godzinie 17.00 rusza spotkanie autorskie z Anną Appelbaum, autorką inspirującej książki kucharskiej „Sposoby Anny na karpia z Sierag”.
Jeśli ktoś nie przepadał za karpiem, to jak zapewniła autorka książki po tym spotkaniu jego podejście do tej wyjątkowej ryby się zmieni.
„Sposoby Anny na karpia z Sierag” to pozycja, która pokazuje, że dla większości naszego społeczeństwa karp to nie tylko świąteczna potrawa, ale przede wszystkim zdrowy, bogaty w witaminy, kwasy omega, dobrze przyswajalne białko i kolagen, wszechstronny produkt codziennej kuchni. Mówi Daria Kamińska-Drabik z MBP
Książka jest osobistą opowieścią o powrocie do korzeni, o pasji do natury i o dziedzictwie przekazanym przez tatę – Władysława Bednarowicza, który pokazał, że stawy to „świat, który żyje rytmem natury”. Ale też jak przystało na książkę kucharską nie brakuje w niej znakomitych przepisów na potrawy z karpia i to nie tylko na wigilijny stół
Podczas wtorkowego spotkania w stalowowolskiej MBP będzie można zdobyć praktyczne wskazówki jak dobrze przyrządzić karpia, dlaczego podczas filetowania należy nacinać karpia, czy jakie są najprostsze sposoby na pysznego i szybko przyrządzonego karpia. Według zapowiedzi autorki książki będzie też okazja do skosztowania dań z tej ryby.











