Co ma wspólnego biblioteka z karpiem? okazuje się że sporo. A to za sprawą Anny Appelbaum, która wydała książkę „Sposoby Anny na karpia z Sierag”. Jej prapremiera i spotkanie autorskie odbyły się właśnie w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Stalowej Woli. Było ciekawie, zdrowo, ale i smacznie.

Autorka przyznała, że jej pomysł na książkę, która zawiera nie tylko przepisy na dania z karpia ale i wiele informacji o zaletach zdrowotnych spożywania karpia, powstał wz wiązku z tracycjami rodzinnymi
W książce można znaleźć zarówno tradycyjne przepisy na karpia, ale też bardziej wykwintne i mniej oczywiste, jak choćby tatar, czy sushi z karpia

Autorka przekonywała też, że karp jest rybą, która może być spożywana na co dzień, nie tylko podczas świąt.
A jak najlepiej smakuje? – smażony z solą i pieprzem
Jest też przepis jak filetować karpia, by pozbyć się ości, to m.in. nacinanie
Książka Anny Appelbaum „Sposoby Anny na karpia z Sierag” jest dostępna w gospodarstwie rybackim Sieragi oraz na stronie www.sieragi.pl.

Podczas spotkania autorskiego z Anną Appelbaum uczestnicy mieli okazję również spróbować potraw z karpia przyrządzonych bez autorkę i jej męża – były frytki z karpia, pierogi z karpiem i pasztet z karpia.















