’Czerpanie z tradycji – lokalność jako marka kulturowa’ – pod takim tytułem w Stalowej Woli odbyła się konferencja podsumowująca Festiwal Kultury Lasowiackiej, który odbył się na Podkarpaciu. Wydarzenie poświęcone było współczesnym wymiarom lasowiackiego dziedzictwa kulturowego.
Podczas konferencji eksperci, muzealnicy, działacze kultury i rzemieślnicy dużo mówili o kulturze lasowiackiej, jej różnych wymiarach i współczesnych inspiracjach. Był eż czas na podsumowanie Festiwalu, który podobnie jak w minionych latach odbywał się w różnych częściach Podkarpacia.
Katarzyna Radziwiłko z Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego która podsumowała tegoroczną edycję Festiwalu Kultury Lasowiackiej na Podkarpaciu przyznała, że ciągle jest co pokazywać
Miejski Dom Kultury w Stalowej Woli, który był gospodarzem tej konferencji znakomicie wpisuje się w kultywowanie dziedzictwa lasowiackiego i to nie tylko dzięki istnieniu Zespołu Pieśni i Tańca Lasowiacy, ale też propagowaniu tej kultury wśród najmłodszych, choćby przez stworzenie Izby Lasowiackiej Jana Puka i realizację warsztatów.
Mówi dyrektor MDK Marek Gruchota
Dlatego kultura lasowiacka jest nie tylko powrotem do korzeni i rozprawianiem o tradycjach, ale też sposobem na biznes. Po nią sięgają także różne stowarzyszenia w swoje pracy twórczej.
Mówiła o tym Anita Ryba – Mistrzyni Haftu ze Spółdzielni Socjalnej Łęgowianka. Dla przykładu haft lasowiacki to nie tylko szerzenie tradycji, ale też współcześnie modna ozdoba nie tylko ubrań
Kultura lasowiacka to nie tylko stroje i rzemiosło, to również zdrowa kuchnia, obecnie bardzo ceniona. Mówiła o tym Izabela Wodzińska z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
Konferencji towarzyszyła wystawa eksponatów z Izby Lasowiackiej z prezentacją lasowiackich legend, ekspozycja strojów lasowiackich i wyrobów inspirowanych tą kulturą. Odbyły się także warsztaty tworzenia makatek ziołowych.