Dobre praktyki w zakresie rozwoju nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego będą jednym z tematów konferencji zorganizowanej w Sandomierzu przez Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej.
Konferencja pt. „Przemysł 4.0 w rolnictwie i przetwórstwie” organizowana w ramach projektu „Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze szansą na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w regionie” odbędzie się w poniedziałek (27 października) o godzinie 10.00 w Hotelu Basztowy w Sandomierzu. W konferencji można również uczestniczyć on-line.
Konferencja stanowi część działań realizowanych w projekcie mającym na celu wsparcie członków konsorcjum „Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze” oraz ich mezootoczenia, na rzecz rozwoju inteligentnej specjalizacji województwa świętokrzyskiego w zakresie Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Świętokrzyskiego 2030+. Inicjatywa skupia się na wzmocnieniu współpracy pomiędzy sektorem biznesu i nauki, tworzeniu warunków dla skutecznego transferu nowych rozwiązań technologicznych oraz realizacji przedsięwzięć innowacyjnych przyczyniających się do wzrostu konkurencyjności i innowacyjności gospodarki regionalnej.
Podczas spotkania zaprezentowane zostaną cele i rezultaty projektu, a także dobre praktyki w zakresie rozwoju nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Wydarzenie będzie również okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania współpracy między przedsiębiorcami i środowiskiem naukowym oraz do dyskusji nad kierunkami rozwoju inteligentnych specjalizacji w regionie świętokrzyskim.
To okazja do wspólnej dyskusji o przyszłości nowoczesnego i innowacyjnego rolnictwa w regionie świętokrzyskim.
——————
Program konferencji
Program Konferencji „Przemysł 4.0 w rolnictwie i przetwórstwie” organizowanej w ramach projektu „Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze szansą na rozwój MŚP w regionie”, finansowanego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027, działanie 1.5.
Organizator: Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej
Miejsce: Hotel Basztowy, Pl. Ks. Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz
10.00-10.15 – Rejestracja uczestników
10.15-10.30 – Przywitanie uczestników i zapoznanie ich z ideą projektu „Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze szansą na rozwój MŚP regionu”
Joanna Boduch-Paw –Prezes Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości
10.30- 12.30- Cyfrowa transformacja rolnictwa i przetwórstwa od badań do wdrożeń
Łukasz Czech– Spółka Hugo Green Solutions Sp. z o.o.
12.30-12.45 – Przerwa kawowa
12.45- 14.45- Współpraca nauki i biznesu w erze Przemysłu 4.0 – skuteczne strategie wdrażania innowacji. Modele transferu wiedzy z sektora badawczego do przemysłu
prof. Adam Ekielski – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Inżynierii Produkcji
14.45-15.00- Wsparcie i możliwości finansowania dla MŚP – oferta Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w zakresie udzielania pożyczek.
Anna Winiarska – Kierownik Działu Fundusz Pożyczkowy Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości
15.00 – Obiad








