W Centrum Wystawienniczo–Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce odbyła się gala XXIV edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz programu „Smaczne, bo Podkarpackie”. Wydarzenie było okazją zarówno do uhonorowania gospodarczych sukcesów, jak i do docenienia lokalnych smaków, które czynią Podkarpacie wyjątkowym miejscem na mapie Polski.
Podkarpacka Nagroda Gospodarcza to jedno z najważniejszych wydarzeń gospodarczych w naszym województwie. Od 24 lat łączy przedsiębiorców, samorządowców i partnerów społecznych, tworząc przestrzeń do rozmów, wymiany doświadczeń i współpracy podkreśla Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.
Konkurs „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” od lat wyróżnia przedsiębiorstwa, które dzięki swoim osiągnięciom, innowacyjności i zaangażowaniu stanowią wzór dla innych. W gronie laureatów XXIV edycji znalazły się m.in. firma Mateo z Dębicy, mówi prezes zarządu firmy, Stanisław Cabaj.
Podczas gali uhonorowano również produkty, które stały się symbolami regionu dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym i wysokiej jakości. Program „Smaczne, bo Podkarpackie” ma na celu promocję tych szczególnych wyrobów, łączących tradycję z nowoczesnym podejściem do produkcji. Wśród docenionych był min. mini ptyś kawowy z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Radomyślu Wielkim. Mówi Grzegorz Ćwięka, prezes gminnej spółdzielni.
Celem konkursu jest wyłonienie grupy najlepszych i najaktywniejszych gospodarczo firm regionu, które dzięki osiąganym wynikom w prowadzonej działalności są lub mogą stać się wzorem dla innych najdynamiczniejszych i najlepiej rozwijających się przedsiębiorstw Podkarpacia.Tegoroczna gala była też zwieńczeniem konferencji pod hasłem „Jak sztuczna inteligencja zmienia polski biznes”.