Dziś Europejski Dzień Śniadania.
Jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, od małego wpajają uczniom nauczyciele w Szkole Podstawowej nr 3 w Sandomierzu, w której co roku organizowane jest wspólne uroczyste śniadanie poprzedzone działaniami przybliżającymi dzieciom zasady zdrowego odżywiania.
Mówi zastępca dyrektora Edyta Ciżyńska:
Burmistrz Sandomierza Paweł Niedźwiedź jest świadomy znaczenia pierwszego posiłku:
Śniadanie doceniają zwłaszcza sportowcy, o czym mówi trener tarnobrzeskich tenisistek Zbigniew Nęcek:
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia ilości przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała.
Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal