Przygotowania do świąt idą pełną parą. Panie domu rozpoczęły intensywne sprzątanie, zakupy oraz przygotowywanie niektórych smakołyków na wigilijny i świąteczny stół. Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw znajduje się także fasola z wody, fasola z kapustą czy też fasola podawana na słodko.
Sołtys Wrzaw a zarazem radny gminy Gorzyce Ryszard Fyda przekonuje, że nie ma sobie równych fasola wrzawska – chroniony produkt regionalny w Unii Europejskiej:
Nazwa fasoli wrzawskiej pochodzi od wsi Wrzawy, stanowiącej centrum uprawy tej rośliny. Odmiana ta charakteryzuje się dużymi, nerkowatymi i lekko spłaszczonymi nasionami. Ma słodkawy smak i delikatną konsystencję, całkowicie pozbawioną posmaku mąki. Ma też większą zdolność pochłaniania wody.
Do kulinarnych rad Ryszard Fyda dołącza także życzenia dla słuchaczy Radia Leliwa:
Fasola wrzawska – fot. Autorstwa MOs810 – Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51940222