Dwóch Marcinów piekło z młodzieżą rogale świętomarcińskie w sandomierskiej Marmoladzie. Starosta Marcin Piwnik oraz dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki zakasali rękawy, by wraz z uczniami szkół z Sandomierza i Dwikóz przygotować i upiec imieninowe słodycze.
Tradycja rogali świętomarcińskich związana jest z Poznaniem i dniem świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Tradycja ta istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego.
- Rogale świętomarcińskie wykonuje się ze specjalnego przepisu i co roku wypiekamy je wspólnie, co nas bardzo cieszy – mówi Krzysztof Jonaszek – nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich:
Starosta Marcin Piwnik pewnie porusza się w kuchennym zapleczu:
Także dyrektor szkoły Podstawowej nr 1 Marcin Sykucki wziął udział w warsztatach razem ze swoimi uczniami:
O czym trzeba pamiętać, aby upiec smaczne rogale? Mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Marta Bator z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich
Jaki jest sekret dobrego ciasta na rogale?
Oto przepis na ciasto do rogali świętomarcińskich: