W Górkach w gminie Borowa odbyły się już 16. Powiatowe Mistrzostwa Pierogowe. W konkursie udział wzięło 8 stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich działających na terenie powiatu mieleckiego. Góreckie Święto Pieroga było okazją do skosztowania zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków pierogowych. Mówi jeden z jurorów oceniających smak pierogów , Bogusław Peret.
Na góreckich stołach królowały m.in. pierogi ze szpinakiem, ze śliwkami , z kapustą czy z jabłkiem. Ich smakowitością rozkoszował się m.in. starosta mielecki Kazimierz Gacek.
Mówi wójt Borowej, Stanisław Mieszkowski.
Wśród walczących o cenne nagrody i wyróżnienia było Koło Gospodyń Wiejskich z Gawłuszowic, mówi Alicja Mazur.
Jury kulinarne za najlepsze uznało pierogi przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Czajkowej.
Najpiękniejszym stoiskiem promującym tegoroczne Powiatowe Mistrzostwa Pierogowe było stoisko przygotowanie przez przedstawicielki z KGW Wola Otałęska.