Zamek w Baranowie Sandomierskim gościł u siebie tegoroczną edycję Festiwalu Kultury Lasowiackiej. Na zaproszenie organizatorów swoje stoiska wystawili rękodzielnicy, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, organizacje oraz producenci lokalni. Można było nabyć ręcznie robioną biżuterię, bogato zdobioną porcelanę czy hafty. Nie zabrakło regionalnych potraw i przysmaków.
– Taki festiwal jak ten pokazuje nasze tradycje i to skąd pochodzimy – mówi Mirosław Smykla dyrektor Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury w Baranowie Sandomierskim, który było organizatorem wydarzenia.
Na festiwalu nie mogło zabraknąć Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego, który od prawie pół wieku przypomina zwyczaje, kulturę, gwarę i wszystko co związane z Lasowiakami. – Cieszę się, że jest takie wydarzenie jak ten festiwal – powiedziała nam lasowaiczka Barbara Sroczyńska.
Gościem specjalnym festiwalu był kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej Karol Okrasa, który wspólnie z baranowskimi Lasowiaczkami przygotowywał potrawy nawiązujące do regionu. Była to zupa jagodowa oraz zapiekanka z sera, ziemniaków i kaszy.
– Takie wydarzenia jest ten festiwal służą przywracaniu tego co zapomniane, to co kiedyś stanowiło o naszej tożsamości. Wydaje mi się, że, jest to bardzo ważne – powiedział Karol Okrasa.
Burmistrz Baranowa Sandomierskiego Marek Mazur chwali ideę festiwalu.
Wydarzenie muzycznie uświetniły kapela Lasowianka z MDK w Stalowej Woli oraz zespół ludowy Ocicanki z Tarnobrzega kapelą Smykla Band.