Mielecki Szpital Specjalistyczny realizuje program pilotażowy pod nazwą „Dobry posiłek”. To pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia, który umożliwia szpitalom pozyskanie dodatkowych środków z Narodowego Funduszu Zdrowia z przeznaczeniem na poprawę jakości żywienia pacjentów podczas ich pobytu w szpitalu. oraz poprawy jakości żywienia w placówkach szpitalnych. Mówi Aneta Dyka-Urbańska, rzecznik pras. Szpitala Specjalistycznego w Mielcu.
Decyduje również o czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach, uwzględniając potrzeby chorego.
Pacjenci objęci programem mogą skorzystać na zlecenie lekarza z porad żywieniowych dietetyka szpitalnego oraz posiłków zapewniających urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie. Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyka szpitalnego jadłospisu.
Tomasz Łępa