Ponad 3,5 tysiąca szczodraków – czyli smakowitych bułeczek z ciasta drożdżowego zostało sprzedanych na Placu Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu w święto Trzech Króli. Szczodraki od 11 lat piecze stowarzyszenie Dolina Smaku. Jak wyjaśniają pomysłodawcy akcji, zgodnie z tradycją szczodraki przygotowywano w wigilię Święta Trzech Króli. Na następny dzień rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom – wszystkim, którzy tego wesołego i radosnego dnia odwiedzili domostwo.
Co roku akcja zainicjowana przez Dolinę Smaku ma ten sam szczytny cel, jakim jest wsparcie finansowe leczenia i rehabilitacji dwóch niepełnosprawnych braci z Tarnobrzega Piotra i Karola Rzepeckich.
W tym przygotowano bułeczki między innymi z cynamonem, makiem, z polewą czekoladową a nawet z nutą pomarańczy. Osób chętnych do ich zakupu nie brakowało.
Mieszkańcy chwalą idee akcji.
W tym roku w akcję pieczenia szczodraków zaangażował się Zespół Szkół numer 1 imienia księdza Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu. To właśnie w pracowniach warsztatowych placówki powstawały bułeczki. W akcję mocno zaangażowali się nauczyciele i uczniowie. Obecni byli oni także w Święto Trzech Króli. Mówi dyrektor szkoły Marcin Pilarski.
– Odzew mieszkańców jest zawsze dla nas budujący – mówi szefowa Doliny Smaku Monika Zając
Tylko z dzisiejszej sprzedaży szczodraków udało się zebrać ponad 14 tysięcy złotych. Cały czas trwa także internetowa zabawa #szczodrakchallenge. Jej szczegóły dostępne są na profilu facebookowym stowarzyszenia Dolina Smaku.