Muzeum Zamkowe w Sandomierzu zaprasza na tegoroczną jubileuszową XX edycję konkursu Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne.
Konkurs zostanie rozstrzygnięty 2 września (sobota) o godz. 15.00, na Dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu, w siedzibie Muzeum Zamkowego w Sandomierzu.
Jak co roku, uczestnikami konkursu będą delegacje miast i gmin powiatu sandomierskiego. Tematem przewodnim spotkania będzie – Kapusta kiszona w potrawach regionalnych. Każda gmina w krótkim publicznym wystąpieniu zaprezentuje przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością zgłoszoną do konkursu potrawę.
W komisji jurorskiej zasiądą osoby popularyzujące lokalny folklor oraz przedstawiciele branży gastronomicznej, w tym Mateusz Gessler – ceniony polski kucharz, restaurator i osobowość medialna.
Jurorzy poddadzą ocenie nie tylko walory smakowe potraw, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Zwycięzca uhonorowany zostanie nagrodą główną tzw. Srebrną Chochlą.