W Mielcu miał miejsce Mielecki Jarmark Żywności i Rękodzieła Regionalnego i Lasowiackiego. Wydarzenie, które miało miejsce na Placu AK przyciągnęło mnóstwo zainteresowanych zarówno wystawców jak i kupujących.
Na smakoszy czekał także przygotowany przez finalistę MasteChefa Pawła Gradowskiego gulasz z chorizo zaś miłośnicy produktów lokalnych mieli możliwość próbowania i nabywania produktów z naszego regionu.
Mówi Dominika Kruk z Zielonego Ryneczka w Mielcu.
Dużym zainteresowaniem mieleckiego jarmarku cieszyły się wyroby wiklinowe.
Jarmark był także okazją dla tych, którzy chcieli rozpocząć swoją przygodę z hodowlą pszczół. Mówi Marcin Woś z firmy Allepszczoła.
Podczas wydarzenia odbywały się także różnego rodzaju warsztaty, chętni mogli stworzyć swoją własną świecę z węzy pszczelej lub wosku, pomalować ul dla pszczół lub zrobić nadruki na drewnie. Nie zabrakło również występów zespołów tanecznych i prelekcji z wystawcami. Organizatorem wydarzenia była Fundacja „Popieram Życie Miodem Słodzone”, patronat Radio Leliwa.
Tomasz Łępa
Pliki:Mielec-jarmark-ludowy