Zdrowe produkty od lokalnych producentów i świąteczny klimat to atrakcje, jakie czekały na uczestników Mieleckiego Jarmarku Wielkanocnego, który po raz pierwszy miał swoją edycję w mieście. Na Placu AK w Mielcu można było kupić rękodzieła i ozdoby świąteczne oraz potrawy przygotowane przez 35 zaproszonych wystawców. Na stoiskach, jak zawsze, pojawiły się tradycyjne wędliny, sery, oleje tłoczone na zimno, wiejskie chleby prosto od mistrzów piekarnictwa, podkarpackie miody i ekologiczne przetwory. Mówi Halina Cebula z Koła Gospodyń Wiejskich z Goleszowa.
Swój udział w jarmarku wielkanocnym zaznaczył także Andrzej Putyra z Leska, który oferował bieszczadzkie chleby.
Jak zaznacza wystawca Janina Olszańska z Krasiczyna najważniejszą rzeczą jest aby oferowany produkt był jak najbardziej lokalny.
Wśród zaproszonych wystawców był także ze swoimi produktami, finalista 5 edycji programu MasterCher, Paweł Gradowski.
Organizatorem Mieleckiego Jarmarku Wielkanocnego była Fundacja „Popieram życie miodem słodzone” przy współudziale Prezydenta Miasta Mielca oraz Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu. Patronat Radio Leliwa.
Tomasz Łępa