Rogale marcińskie, pierogi i sałatka z gęsią powstały w czasie warsztatów kulinarnych w sandomierskiej „Marmoladzie”.
Mówi dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu Dariusz Łuczak:
W warsztatach wzięli udział uczniowie „Marmolady” oraz szkół podstawowych:
Jak mówi dyrektor, warsztaty praktyczne to ważna i cenna inicjatywa:
Tradycja rogali świętomarcińskich, czyli rogali z nadzieniem z białego maku związana jest z Poznaniem i Dniem Świętego Marcina, który przypada 11 listopada.
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego.
Fot. Joanna Sepioło/Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu/Facebook