W Górkach w gminie Borowa odbyły się XIV Powiatowe Mistrzostwa Pierogowe. W konkursie udział wzięło 9 stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich działających na terenie powiatu mieleckiego. Góreckie święto pieroga było okazją do skosztowania zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków pierogowych. O początkach tego kulinarnego wydarzenia mówi były starosta mielecki Andrzej Chrabąszcz.
Na góreckich stołach królowały m.in. pierogi ze szpinakiem, ze śliwkami , z kapustą czy z jabłkiem. Dla, niektórych była to kolejna okazja do zawalczenia o miejsce na kulinarnym podium.
Mówi Alicja Mazur z Koła Gospodyń Wiejskich z Gawłuszowic.
O tytuł najlepszego pieroga zabiegało wśród jurorów także m.in. Stowarzyszenie „Fenkis” z Wampierzowa gm. Wadowice Górne.
Mówi Marzena Gałat prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Wampierzów – Feniks.
Jak zaznacza Lucyna Korzeń z Koła Gospodyń Wiejskich Borowianki z Borowej wydarzenia takie są nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji ale także do spotkań i wspólnego spędzania czasu wolnego.
Organizatorzy Mistrzostw Pierogowych już przygotowują się do jubileuszowej edycji tego wydarzenia, zaznacza wójt Borowej, Stanisław Mieszkowski.
Jury za najlepsze uznało pierogi ułańskie przygotowane przez Stowarzyszenie „Feniks” z Wampierzowa gm. Wadowice Górne, na miejscu drugim uplasowało się KGW Breń Osuchowski zaś na miejscu trzecim laur pierogowy trafił do KGW Borowa.
Tomasz Łępa