Regionalne potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, stoiska rękodzielników, ciekawe konkursy z nagrodami oraz występy artystyczne można było spotkać w minioną niedzielę na zamku w Baranowie Sandomierskim podczas wydarzenia zatytułowanego Lasowiackie Jadło.
Gościem specjalnym był kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej Karol Okrasa, który na oczach zgromadzonej licznie publiczności przygotowywał różne potrawy. W rozmowie z Radiem Leliwa przyznał, że spotkał się już z kuchnią lasowiacką. – Jest ona na tyle unikalna i charakterystyczna, że przez to bardzo przyjemna – mówi Karol Okrasa.
Cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy dbają o to, aby ta nasza lokalna historia nie została zapomniana – powiedziała Zofia Wydro z zespołu obrzędowego Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego.
Magdalena Kosztur z Koła Gospodyń Wiejskich w Dymitrowie Małym powiedziała nam, że wiele potraw znajdujących się na stoisku powstało w oparciu o bardzo stare przepisy.
Tu w Baranowie Sandomierskim kultura lasowiacka jest niezwykle silna. Obecna jest ona także w zamku mówi Kamila Piech z zarządu Fudnacji Pro Arte Et Historia, która administruje obiektem.
Wydarzenie było częścią odbywającego się w województwie podkarpackim Festiwalu Lasowiackeigo.