Wystarczyła nieco ponad godzina, aby około 700 szczodraków upieczonych przez tarnobrzeskie Stowarzyszenie Dolina Smaku znalazło nabywcę. Szczodraki to apetyczne bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego lub chlebowego, z nadzieniem lub bez. Zgodnie z tradycją przygotowywano je w wigilię Święta Trzech Króli. Na następny dzień rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom – wszystkim, którzy tego wesołego i radosnego dnia odwiedzili domostwo.
W Tarnobrzegu można było nabyć je dziś na placu Bartosza Głowackiego, a cały dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na leczenie niepełnosprawnych braci Piotra i Karola Rzepeckich mówi Monika Zając ze stowarzyszenia Dolina Smaku.
Stoisko stowarzyszenia Dolina Smaku cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Sprzedaż Szczodraków na Placu Bartosza Głowackiego wcale nie kończy akcji pomocowej. Stowarzyszenie zaprasza wszystkich mieszkańców regionu i nie tylko do #szczodrakchallenge. Każdy kto włącza się do akcji nominuje 3 lub więcej osób lub organizacji. Zadaniem osoby nominowanej jest upieczenie Szczodraków według przepisu podanego przez stowarzyszenie, podzielenie się efektem w mediach społecznościowych a także wpłata datku na rzecz chłopców. Zasady szczodrakchallenge dostępne są na profilu facebookowym stowarzyszenia Dolina Smaku – dodaje Monika Zając.
Tylko z dzisiejszej sprzedaży szczodraków udało się zebrać ponad 2300 złotych. Ostateczna kwota będzie znana po podsumowaniu akcji internetowej.