Prawie 43 kg cukru na osobę spożywa w ciągu roku statystyczny Polak – tak wynika z najnowszych danych GUS. Cukier – zwłaszcza zawarty w słodkich napojach i słodyczach – jest jedną z głównych przyczyn otyłości w Polsce a tym samych chorób będących jej pokłosiem.
Psychodietetyk Agnieszka Chmielewska, założycielka Strefy Zdrowia w Sandomierzu, autorka warsztatów dla dzieci i dorosłych ze zdrowego odżywiania, przekonuje, że najważniejsze jest być świadomym konsumentem:
Jak przekonać samego siebie, żeby ograniczyć spożycie cukru?
'Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku. W Polsce blisko 1 400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem’ – dak podaje raport Narodowego Funduszu Zdrowia 'Cukier, otyłość – konsekwencje” z 2019 r..
Polska znajduje się w czołówce krajów o najwyższym spożyciu cukru na osobę.
Joanna Sarwa