Klaster Lasowiacki – szansa na nowy model współpracy w regionie to tytuł konferencji, która odbyła się w Stalowej Woli. Konferencja była okazją do zapoznania się z tą nowatorską formą przedsiębiorczości. Jak poinformował Marek Gruchota, dyrektor Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli, podmioty zainteresowane mogły się dowiedzieć czym jest klaster i jakie korzyści niesie uczestnictwo w nim
Klaster ma więc za zadanie rozwinąć lokalną przedsiębiorczość i promować walory turystyczne regionu poprzez wykorzystanie lasowiackiego dziedzictwa kulturowego. A obecnie stalowowolski Klaster Lasowiacki tworzy blisko 50 podmiotów: instytucje kultury, samorządy, uczelnie, organizacje pozarządowe, przedsiębiorcy i rzemieślnicy. Prelegenci podczas konferencji mówili nie tylko o tradycjach lasowiackich i współczesnych formach pielęgnowania i promowania dziedzictwa kulturowego, ale też zachęcali do certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych. a także m.in. o tym jak samorządy mogą efektywnie współpracować z klastrami. O takiej współpracy i o tym jak ważne jest to dla rozwoju regionów mówił Marcin Jabłoński, doradca ds. klasteringu
Podkreślał też, że klaster przynosi duże korzyści podmiotom działającym w jego ramach
Natomiast Krzysztof Zieliński mówił o doświadczeniach już działających na Podkarpaciu klastrów na podstawie funkcjonowania Klastra „Podkarpackie smaki”
Zaś Dorota Jamrozy z Urzędu Marszałkowskiego zachęcała do promocji i rejestracji lasowiackich produktów tradycyjnych. A Justyna Wesołowska, prezes Fundacji Artystycznej „Gamon” z Tarnobrzega, zwróciła uwagę na to, że klaster jest również doskonałą formą promocji dla różnego rodzaju produktów, czy haftów lasowiackich w nowoczesnym wydaniu.