Stowarzyszenie Dolina Kacanki ze Staszowa w swoim kolejnym działaniu postanowiła ocalić od zapomnienia tradycje wypieku chleba. Dlatego w ramach projektu stowarzyszenie poszukało osób, które przekazały swoje doświadczenie w budownictwie tradycyjnym, kryciu gontem i budową pieców chlebowych.
Mówi Jacek Piwowarski ze Stowarzyszenia Dolina Kacanki.
W ramach projektu powstał tradycyjny piec chlebowy, który ma już za sobą pierwsze, udane próby ogniowe. Teraz nadszedł czas aby został upieczony w nim chleb, podpłomyki i praznole. Projekt zakłada też stworzenie nad piecem daszku krytego drewnianym gontem, który zostanie zaimpregnowany metodą tradycyjną.
W ramach działań Szkoły ginącego świata powstały także dwa ogródki ziołowe, które będą służyć w przyszłości do warsztatów kulinarnych i edukacji młodych osób. Dzięki Ośrodkowi Działaj Lokalnie w Staszowie prowadzonym przez Fundację Aktywizacji i Rozwoju który jest wspierany przez lokalne przedsiębiorstwa i samorządy, w tym gminę Staszów była możliwa realizację tego ważnego społecznie projektu, dodaje Jacek Piwowarski.
*Dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundacja Aktywizacji i Rozwoju.
Tomasz Łępa