+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Kultura

Sandomierz: Srebrna Chochla dla gminy Zawichost i KGW z Czyżowa Szlacheckiego..

2021-09-19
w Kultura, Region, Sandomierz/Staszów /Opatów, Wiadomości
Sandomierz: Srebrna Chochla dla gminy Zawichost i KGW z Czyżowa Szlacheckiego..
0
UDOSTĘPNIEŃ
1
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Pierogi z kaszą gryczaną, gotowanym jajkiem i grzybami przyniosły Zawichostowi Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie Muzeum Okręgowego “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.

Konkurs odbył się po raz dziewiętnasty a przedstawiciele sześciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca, Wilczyc i Zawichostu przygotowali potrawy na bazie kaszy, która była motywem przewodnim zmagań.

Zwycięską potrawę przygotowały panie z koła gospodyń wiejskich w Czyżowie Szlacheckm. Mówi zastępca przewodniczącej koła Małgorzata Mianowana:

https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2021/09/asia-kulinaria-czyzow-2.mp3

Oto przepis:

https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2021/09/asia-kulinaria-czyzow-1-przepis.mp3

Z sukcesu cieszy się burmistrz Zawichostu Katarzyna Kondziołka:

https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2021/09/asia-chochla-burmistrz-1.mp3

Potrawy oceniała czteroosobowa komisja. Mówi przewodnicząca komisji Kinga Kędziora-Palińska z Muzeum Okręgowego:

https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2021/09/asia-chochla-kedziora.mp3

Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe potraw, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.

Patronat medialny – Radio Leliwa

Joanna Sarwa















Poprzednia wiadomość

Sandomierz: Nasze Sandomierskie Kulinaria Regionalne.

Następna wiadomość

Sandomierz: Szczodroki czyli smak dziedzictwa.

Następna wiadomość
Sandomierz: Europejskie Dni dziedzictwa. Smaki szczodrych dni.

Sandomierz: Szczodroki czyli smak dziedzictwa.

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa