Pierogi z kaszą gryczaną, gotowanym jajkiem i grzybami przyniosły Zawichostowi Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie Muzeum Okręgowego “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.
Konkurs odbył się po raz dziewiętnasty a przedstawiciele sześciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca, Wilczyc i Zawichostu przygotowali potrawy na bazie kaszy, która była motywem przewodnim zmagań.
Zwycięską potrawę przygotowały panie z koła gospodyń wiejskich w Czyżowie Szlacheckm. Mówi zastępca przewodniczącej koła Małgorzata Mianowana:
Oto przepis:
Z sukcesu cieszy się burmistrz Zawichostu Katarzyna Kondziołka:
Potrawy oceniała czteroosobowa komisja. Mówi przewodnicząca komisji Kinga Kędziora-Palińska z Muzeum Okręgowego:
Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe potraw, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.
Patronat medialny – Radio Leliwa
Joanna Sarwa