Przepisy kuchni lasowiackiej znów ujrzały światło dzienne. To za sprawą internetowego cyklu „Kuchnia z sercem”, który powstaje w Alfredówce w gminie Nowa Dęba we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego. Projekt realizuje Joanna Sadecka Kurnik, która przez ostatnie 10 lat wraz z mężem prowadziła agroturystykę.
W rozmowie z Radiem Leliwa przyznaje, że ten czas pozwolił jej na to, aby poznać to dziedzictwo, którym dotychczas dzieliła się z gośćmi. Teraz „kuchnie lasowiacką” promuje szerszym gronie. Zaznacza jednak, że przepisy, których używa nie są wierną kopią oryginału, lecz bardziej współczesnym podejściem.
Lasowiacy to grupa, zamieszkująca tereny położone w widłach Wisły i Sanu, obszar dawnej Puszczy Sandomierskiej. Ich kuchnia była prosta, ale nawiązywała do tego co aktualnie działo się w przyrodzie w jej rocznym cyklu.
Tak samo jest z odcinkami „Kuchni z sercem”
W sumie powstanie 14 odcinków „Kuchni z sercem”, ale jak przyznaje Joanna Sadecka Kurnik kuchnia Lasowiacka daje tyle inspiracji, że takich filmów może powstać znacznie więcej. Serię można oglądać na profilu faceboowkowym promującym Podkarpackie.
Słuchaj więcej.
(fot. Fragment programu „Kuchnia z sercem”